Dzisiaj jest:  Niedziela  20 Maja 2012  -  Do końca roku zostało: 226 dni  -  Zodiak: Byk
Imieniny obchodzą: Anastazy, Asteriusz, Bazyli, Bazylid, Bazylis, Bernardyn, Bernardyna, Bronimir, Iwo, Sawa, Teodor, Wiktoria
środa, 01 czerwca 2011 15:18

Głos Głowna - Mieczysław Pel: Galeria Głowieńskich Obywateli Zasłużonych i Honorowych

Napisane przez 
Oceń ten wpis
(78 głosów)

Kto nie budzi zastrzeżeń?
Jan Paweł II, prof. Cebertowicz i Mieczysław Dylik. Może ktoś jeszcze.

Kto nie powinien tam wisieć?
Wojciech Zuchora, ks. Banach, Wacława Rydzyńska i ekscelencja biskup Orszulik.
Mieczysław Dylik z wielkim poświęceniem daje najbiedniejszym miskę gorącej zupy. Mimo iż Brzeski przestał dotować tę działalność, a pieniądze przeznaczał na organizację religijną im. o. Pio. Burmistrz Janeczek dał na tę zupę w bieżącym roku 23 000 zł. Cebertowicz przyniósł miastu sławę, Wojtyła pomógł komunę uśmiercić, a Polskę rozsławił na cały świat. A co Zuchora dał miastu? Czyścił buty księdzu Banachowi i służył na plebanii! To za mało żeby zajmować miejsce na ścianie obok świętego polskiego Papieża.

Rydzyńska parę lat pracowała w szkole numer 1 jako dentystka. Odeszła do pracy kulturalnej. Na moje pytanie dlaczego przestała pracować w zawodzie wyuczonym rzekła, że "dzieci smarkały jej na dłonie kiedy usuwała im zęby". Za komuny lepszej pracy nie było, niż praca w "kulturze".

Trzeba było mieć znajomości w partii. O kulturze Pani Doktor Wacława miała skąpe wiadomości, ponieważ studiowała stomatologię. Wysoka pozycja jej męża w socjaliźmie pomogła Pani Wacławie opanować w Głownie wszystkie organizacje pozarządowe. Była szarą eminencją  Głowna do nie dawna. Nawet Brzeski żalił się, że musiał jej ustępować. Nie powinna w galerii zasłużonych wisieć bo wiele złego zrobiła. Oddała "Echo" Brzeskiemu, które było przez 15 lat pismem niezależnym i krytycznym wobec władzy. Dziś "Echo" jest martwe jak mumia Lenina. Zawaliła budowę domu kultury gdzie była prezesem. Urządzała rozrywkę za społeczne grosze zamiast pracować w kulturze. Kultura to uprawa umysłu, a nie "usta milczą, dusza śpiewa". Chwaliła się, że nie czyta książek, a pisze artykuły.

W "Życiu Głowna" dyskutowaliśmy o Piłsudskim. Dziś Rosjanie przypominają, że tysiące radzieckich jeńców zmarło w Polsce po 1920 roku i mówi się, że to była zemsta Stalina za tych zagłodzonych przez Marszałka ludzi. Pożyczałem po 10 książek naraz od ks. Banacha. Wiele księdzu zawdzięczam. Ale stało się coś bardzo przykrego. Ksiądz Banach zaczął manipulować moją osobą. Potraktował mnie jako narzędzie do osiągnięcia swoich celów. A cele te były proste. Przy pomocy ogłupionych ludzi postanowił rządzić miastem. Mnie na parobka nie przerobił. Innych obywateli urobił sobie. Wymienię te osoby, które poszły na służbę do księdza pazernego na władzę. Te wpływowe osoby opanowane przez Banacha to: Rydzyńska, Brzeski, Karcz, Florczak, Lisowski z żoną Basią, Młynarczyk i Pani Szajder. Służyli także księdzu Banachowi: szef Rady Jędruś Kotulski, Waśkiewiczowie i Czesława Fortuna. Ksiądz Banach jest wybitnym politykiem jak i biskup Orszulik. Rodzina Kotulskich dzięki Banachowi była przyjęta w Watykanie przez J.P. II. Była tam też dyrektor gimnazjum Pani  Skorek, to piękna manipulacja owieczkami. Brzeski 3 maja 2003 roku doznał łaski przemawiania w kościele u ks. Banacha. Miał specjalnie zrobioną mównicę.  Dał się kupić Wojtek w całości. Inni Burmistrzowie 3 maja przemawiali pod dębem. Po tym przemówieniu Brzeskiego w kościele Banach rzekł "Nowa władza chyba nie pożałuje grosza na kościół". Brzeski dał nie mało dukatów na książkę Banacha, która wymienia 689 nazwisk ludzi, którzy dali coś na kościół. Karcz Henryk, który dał 50000 zł został wymieniony w tej księdze bublowatej kilka razy. To jest super manipulacja ludźmi. Przychodzą do mnie emeryci, którzy dali po 100 zł na blachę na pokrycie kościoła. A blachy nima. Ludzie proszą żebym o tym napisał. I nie tylko o tym. O Dmosinie też, gdzie dziekan Banach bronił ks. babiarza. Jeśli ksiądz dąży do władzy świeckiej i do forsy, a religię uprawia w stylu Rydzyka, to jest integrystą, który obok pedofila doprowadził kościół katolicki do kryzysu. Benedykt XVI nakazał duchownym pokutę za pedofilów, a biskupom przykazał za pomocą kodeksu cywilnego oczyścić diecezję ze zbrodniarzy i osadzić w kiciu.

Bez tego oczyszczenia kościół upadnie - oświadczył w maju bieżącego roku Ratzinger. W Polsce autorytet kościoła jest na szarym końcu obok ZUSu, który robi ludzi w konia. Przez litość nie wymieniam wszystkich grzechów ks. Banacha. Radni którzy zatwierdzili Banacha do galerii honorowych obywateli Głowna to byli ludzie ,którzy mieli magisteria ale mało wiedzieli o polityce. Wiceburmistrz Urbanik nakazuje mi szacunek dla biskupa Orszulika, bo to "wybitna postać" polityczna. Ks. polityk to brzmi jak głupi mędrzec. Mnie martwi to najbardziej, że Pan Urbanik nie jest wybitną postacią. A tak chciało by się żeby ładnego i "religijnego" dyktatora Brzeskiego zastąpił ktoś inteligenty, oczytany i nie głupi. Zawiodłem się odrobinę. Mam jednak nadzieje, że dialog społeczny w Głownie nastąpi.

Czytaj 2027 razy

Komentarze  

+12 #1 ziko 2011-06-02 09:18
Rewelacja !!!
Nasi radni, głupimi decyzjami, popartymi totalnie bezsensownymi uzasadnieniami otworzyli drogę dzięki której nie mają prawa odmówić nikomu nadania tytułu honorowego czy zasłużonego. Słuchając uzasadnienia dla Orszulika ręce mi opadły. Osobiście zgłoszę kandydaturę jakiegoś żula spod sklepu i dam lepsze uzasadnienie. Zasadniczo idąc tokiem myślenia Radnych to prawie każdemu mieszkańcowi Głowna należy nadać tytuł zasłużonego. Ja w zeszłym tygodniu zapłaciłem w terminie podatek więc chce wisieć na miejscu dla zasłużonych dla miasta. Tak samo Jaruzelski powinien wisieć, bo przecież Rydzyński był w jego "gwardii", a Rydzyńska rządziła kultura socjalistyczną.

+9 #2 Florek 2011-06-02 11:15
ziko czasem i mądrze coś nasmarujesz :)
Prawda jest taka, ze powinny być ustalone pewne kryteria, ograniczenia, wymogi oraz wybrany komitet opiniodawczy (niezależny od wpływów RM) który by kandydaturę opiniował z uzasadnieniem. Póki co to wygląda na samowole, która nie powinna budzić kontrowersji, a niestety takie wywołuję...

+2 #3 Dobromir 2011-06-02 13:26
Kpina i nic więcej.

0 #4 Adam Szajder 2011-06-02 17:06
Mieczysław Wołudzki nie budzi zastrzeżeń

Komentarze dodawać mogą tylko osoby zalogowane.
Jeśli chcesz dodać komentarz zaloguj lub zarejestruj się tutaj
.

Ostatnie wpisy na forum

więcej...